Štartuje 18. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov

13.10.2010 Poprad

Poprad 13. októbra (TASR) – Osemnásty ročník Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorý sa dnes začína v Poprade, sa bude niesť v znamení jubilejných výročí výstupov na osemtisícovky.
Riaditeľka festivalu Mária Hámorová priblížila, že tohto roku si pripomíname dve významné výročia prvých výstupov na dve osemtisícovky.
"Festival vstúpil do éry dospelosti, venujeme sa tohto roku dvom oslávencom, Annapurna má výročie 60 rokov od prvého výstupu na tento himalájsky kopec a Dhaulágirí má 50 rokov, " doplnila Hámorová. Týmto dvom vrcholom budú venované nesúťažné filmy, ktoré boli na festivale odprezentované v minulých rokoch, teraz sa k nim organizátori vrátia. Vo festivalovej súťaži je nakoniec dohromady 40 filmových snímok z 13 krajín sveta, najväčšie zastúpenie má Slovensko, v súťaži bude deväť domácich filmov. Podľa Hámorovej vyrastá mladá generácia filmárov, teší ju, že potenciál viacerých naštartoval práve popradský festival. "Tematika je rôzna, prevažuje horolezectvo, himalájske lezenie, skalky, lezenie v ľadoch, extrémne športy a dokumentárne filmy o ľuďoch žijúcich v horskom prostredí, " priblížila. Kvalitu súťažných titulov bude posudzovať trojčlenná medzinárodná porota. Zo Slovenska to bude filmový teoretik a kritik Martin Ciel, z Talianska fotograf, publicista a lezec Mario Corradini a z Poľska fotografka, cestovateľka Magda Ziaja. Porota na záver festivalu rozhodne o víťazovi hlavnej trofeje – Grand Prix.
Okrem súťažných a nesúťažných filmov sú pripravené aj sprievodné podujatia. Budú dve besedy s hosťami festivalu, ktorými sú legendárny rakúsky horolezec Peter Habeler a poľský himalájista Piotr Pustelnik. Okrem toho organizátori v piatok (15.10. ) o 18.30 pripravili v Dome kultúry v Poprade premiéru novej zdigitalizovanej verzie filmu Medená veža. "Teší nás, že práve náš festival bude miestom prezentácie digitálnej verzie tohto obľúbeného filmu. Uplynulo 40 rokov od jeho uvedenia a stále patrí k obľúbeným filmovým dielam, jeho kvality preveril čas, " uviedla riaditeľka. Hosťami premiéry budú aj herci, ktorí hlavným postavám vdýchli dušu, konkrétne Emília Vášáryová a Štefan Kvietik.
Návštevníci festivalu si tiež budú môcť pozrieť fotografickú výstavu moderátora Martina Nikodýma so sériou snímok z Nepálu a Indie. Súčasťou festivalových aktivít budú aj preteky v boulderingu, filmové projekcie pre školskú mládež a premietanie nesúťažných filmových titulov. Projekcia filmov je už tradične na Mestskom úrade v Poprade, vybrané tituly sa budú premietať v kežmarskom kine Iskra a v Dome kultúry v Poprade. Festival, ktorý začal dnes, vyvrcholí v nedeľu (17.10. ).
 

Vyberte región